keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Arkea


Töissä olen saanut viime viikkoina hiukan uudenlaisia tehtäviä. Valvoin esim yhden pääsykokeen ja kävin tosiaan siellä tiedotustilaisuudessa (köh, koska kukaan muu ei päässyt..) Lisäksi olen saanut haastavan raportointitehtävän, josta en uskalla vielä edes kertoa, avaudun asiasta sitten kun tiedän tuloksen :) Edustamaankin olen päässyt; viime viikolla Färsaarten lippujuhlaan, jossa soitti färsaarelainen bändi Orka, kannattaa tsekata! Jännää menoa oli ja pojat olivat itse rakentaneet soittimensta. Tai nyt niillä oli jo tekniikkaakin mukana, mutta noin periaatteessa. Olivat olleet vastikään soittamassa Albert Hallissakin, vow. Tarjoilutkin tuolla oli aikast jees, esillepanoon ja kansalliseen eksoottisuuten oli todella panostettu. 




Tänään olin seuraamassa pohjoismaisen "opetussivuston" islanninkielisen version julkaisua. Tilaisuus oli suurimmaksi osaksi islanniksi ja sivuston sisältö (ikävä kyllä, tekijöistä johtuen) yllättäviltä osilta tanskaksi. Kannattaa kuitenkin tsekata, jos pohjoismaisuus kiinnostaa, sivusto on helppolukuinen ja -käyttöinen ja paikalle olleet kohderyhmään kuuluvat, elikkäs koululaiset näyttivät olleen ihan kiinnostuneita hommasta. http://www.dr.dk/Undervisning/Norden/Forside.htm

Bongasin tilaisuudessa paikallisen Norden-yhdistyksen pääsihteerin, joten tiedossa taitaa olla lisää sosiaalisia tilaisuuksia noissa merkeissä. Lounaskeskustelua harrastin myös samassa pöydässä istuneen Pohjolan talon johtajan, Max Dagerin kanssa. Pitänee jatkaa nuorison promovoimista tähän suuntaan perjantaina suomalais-islantilaisen kulttuurirahaston vastaanotolla. Parasta julkistamisessa kuitenkin oli, että tilaisuudessa sai lämmintä ruokaa. Ilmeisesti johtuen siitä, että paikalla oli myös koululaisia ja että oli lounasaika. Nam, sanon minä. Kevyt lounas olikin kiva viimeistellä smoothie-jälkkärillä yliopiston kahvilassa suomen ja ruotsin lehtoreiden seurassa. Sain tehtäväksi välittää lähettiläälle terveisiä, että mun ohjelmaan pitää lisätä fikailua ja kevyitä poliittisia ja kultturelleja keskusteluja Pohjolan talolla. Joo-o, sanon minä. 


Tähän väliin sopiikin pieni katsaus Islannin poliittiseen tilanteeseen/lamaan. Vaalit pidettiin reilu viikko sitten. Sosialidemokraatit ja Vihreä vasemmisto nousivat siis enemmistöpuolueiksi parlamenttiin ja muodostavat hallituspohjan, kuten ennen vaalejakin. Hallitusneuvottelut ovat edelleen käynnissä, suurin kiista kysymys näiden kahden vasemmistopuolueen välillä on EU-jäsenyys. Sosdem on ehdottomasti neuvottelujen ja jäsenyyden kannalla, kun taas Vihr vas ehdottomasti Eu:ta vastaan. Vaalien jälkeen on myös epäilty, että Vihr vas sai oletettua vähemmän ääniä juuri EU-vastaisten kannanottojensa takia. Joka tapauksessa puolue kasvatti parlamenttiryhmäänsä viidellä henkilöllä. EU-keskustelu nivoutuu myös perustuslain muuttamiseen ja kansanäänestyksen järjestämiseen sekä kansankokouksen koollekutsumiseen. Vaalit olivat siis sikäli historialliset, että Itsenäisyyspuolueen 18 vuotta kestänyt valtakausi päättyi ja maahan saatiin vasemmistohallitus. Myös uusien ja naisparlamentaarikoiden määrä on ennätyksellisen suuri. Parlamenttiin pääsi uutena myös epäpoliittinen ryhmittymä, Kansanliike, joka on koonnut voimansa mielenosoituksiin jne osallistuneista aktiivisista kansalaisista. Äänestysprosentti oli suomalaisesta näkökulmasta todella korkea, 85,1. 


Laman seurauksena Reykjavikissa on siis aiempaa enemmän huoneita vapaana, kun puolalaiset lähtevät takaisin kotimaahansa. Myös monet vuokranantajat ovat laskeneet vuokria laman takia. Tavallisten ihmisten ostovoima on tosiaan laskenut ja keskituloisetkin joutuvat laskemaan menojaan aiempaa tarkemmin. Mitäs muuta.. Kesäkuussa alkavan kielikurssin hinta olisi muuten neljänneksen kalliimpi kuin huhtikuussa alkaneen. Hotellit ovat alkaneet ottaa erikseen hintaa aamiaisesta.. :S Kaduilla näkyy pulsuja, joka jonkun mielestä on merkki lamasta. Mulle tulee siitä vaan kotoinen olo, kun pitää hiukan väistellä ja nenään kantautuu tunkkainen vanhan viinan haju. Näinhän meillä Turun kävelykadulla joka kevät. 


Aihealueesta toiseen: nyt kun olen hiukan enemmän ehtinyt tutustua kuntosaliini, on mulle tullut tunne, että se touhu on jotenkin aikaansa jäljessä, vaikka salilla on mm. muutama amerikkalainen ohjaajakin. Jumppatunnit voi alkaa hiukan myöhässä, jos ohjaaja ei esim ole löytänyt parkkipaikkaa tms. Tai tuntia voidaan laittaa ohjaamaan joku ihan muu kuin ammattiohjaaja, jos vakiohjaaja on estynyt eikä ketään muuta saada paikalle. Nimim. takana suuren vitutuksen aiheuttanut Body Pump-tunti, jonka jälkeen hajotin pohkeeni juoksumatolla. Spinning-pyörissä ei ole klosseja, paitsi yhdessä. Erikoiskohtelu mun tapauksessa siis taattu. Mutta siinäkin oli mun mielestä kummallista se, että pyörässä ei oikeastaan ollut polkimia, ainoastaan klossit. Eipä oo tätäkään aiemmin nähty.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti